Odvetvia s vysokou pridanou hodnotou môžu dostať vyššiu pomoc

25.02.2013 Bratislava

Bratislava 24. februára (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v snahe podporovať investície v odvetviach s vysokou pridanou hodnotou navrhuje upraviť maximálnu intenzitu a výšku investičnej pomoci diferencovane.

"Táto diferenciácia umožní poskytnúť vyššie percento pomoci odvetviam hospodárstva s vysokou pridanou hodnotou, ktorých rozvoj je prioritným záujmom SR," uviedol ďalej rezort hospodárstva v návrhu novely vládneho nariadenia o maximálnej intenzite a výške investičnej pomoci, ktorou sa má na svojej stredajšej (27. 2.) schôdzi zaoberať vláda SR. Účinnosť nového nariadenia vlády sa navrhuje od 15. marca 2013.

Návrh nariadenia naopak navrhuje obmedziť pomoc pre odvetvia hospodárstva, ktoré sú z hľadiska tvorby pridanej hodnoty a hospodárskeho rozvoja SR menej atraktívne, pričom zachováva princíp poskytovania vyššej miery investičnej pomoci investičným zámerom v menej rozvinutých regiónoch.

Maximálnu výšku investičnej pomoci, ktorú umožňujú pravidlá upravujúce poskytovanie investičnej pomoci, navrhuje MH SR poskytovať iba v okresoch, kde priemerná miera evidovanej nezamestnanosti je vyššia ako 150 % priemernej miery nezamestnanosti v SR.

V okresoch, kde je priemerná miera nezamestnanosti nižšia ako priemer nezamestnanosti v SR, sa pre investičné zámery spadajúce do odvetví priemyselnej výroby a cestovného ruchu nebude investičná pomoc poskytovať formou príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta.

Investičná pomoc formou dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok sa navrhuje poskytovať pre investičné zámery v oblasti technologických centier vo všetkých okresoch a pre investičné zámery v priemyselnej výrobe, cestovom ruchu v okresoch, kde priemerná miera nezamestnanosti je vyššia ako 125 % priemernej miery nezamestnanosti v SR.

"Navrhuje sa zároveň, aby na investičný zámer v priemyselnej výrobe, ktorého výška oprávnených nákladov je najmenej 70 miliónov eur a ktorým sa vytvorí viac ako 400 nových pracovných miest, a na investičný zámer v odvetví technologických centier, ktorého výška oprávnených nákladov je najmenej 8 miliónov eur a s ktorým sa vytvorí viac ako 100 nových pracovných miest, sa ustanovenia o maximálnej výške investičnej pomoci neaplikovali," dodalo MH SR v návrhu.
 

Vyberte región